Nakupte za 60 € a dopravu máte zadarma

MENU
  • 8 - 16

    +421 905 237 618

  • 8 - 16
  • 8 - 16
8 - 16
  • +421 905 237 618

Košík je prázdný

Sdílejte

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Co brát ještě v úvahu

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Co brát ještě v úvahu

21.2.2020

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Co brát ještě v úvahu

21.2.2020

V posledním díle seriálu o výběru sprchového koutu se podrobně podíváme na možnosti otevíracího mechanismu, různé povrchové úpravy a věnovat se budeme také otázce, kolik stěn je třeba vyzdět.

Posuvný, pantový či sklápěcí mechanismus?

I při výběru sprchových koutů platí, že vše se vším souvisí, a proto i výběr mechanismu může ovlivnit zvolený tvar. Opět je rozhodující, zda je koupelna dostatečně prostorná nebo se musíme uskromňovat. U větších a vzdušných koupelen doporučuji sáhnout po pantovém mechanismu. Jeho výhody spočívají v jednoduchosti, z níž pramení delší životnost, jakož i snazší údržba. Dveře zakončené decentním okapovým těsněním zbavíte nečistot mnohem lehčeji než dveře s kolečky – pojezdy, které vyžadují také kolejnice podobně náročné na údržbu. Z pantových modelů je třeba zmínit pivotové mechanismy, které navzdory jednodílnému sklu mají posunutou osu otáčení cca 10 cm od zdi. To možňuje instalaci koupelnového radiátoru do bezprostřední blízkosti sprchového koutu bez rizika kolize se sprchovými dveřmi.

A co když jsme prostorově limitováni?

Jiná situace nastává, pokud musíme s dostupným prostorem zacházet rozumně a nemůžeme si dovolit otevírání do prostoru. Tehdy přicházejí na řadu posuvné či sklápěcí mechanismy. U posuvných dveří do 100 cm doporučujeme volit třídílné úpravy, aby byla šířka vstupu alespoň na úrovni 40 – 45 cm. Pro šířky 110 – 120 cm a více jsou také dvoudílné dveře dostatečně pohodlné a poskytují vstupní otvory na úrovni 45 – 50 cm.

Sklápěcí mechanismus je velmi vhodný pro nejmenší rozměry na úrovni 70 – 80 cm, kde lze pracovat se vstupem až 45 – 60 cm.

Pevné sprchové stěny

Samostatnou kapitolou jsou tzn. WALK-IN pevné sprchové stěny. Jedná se o elegantní řešení bez jakýchkoli pohyblivých dílů, nemá se vám tedy co pokazit. Údržba je také nejjednodušší ze všech dostupných možností, všechny tyto klady jsou vykoupeny suverénně největšími prostorovými nároky. Z WALK-IN sprchových stěn lze však poskládat i mnohé zajímavé kombinace, také stěnu použít v prostoru či ohraničit ji krátkými, ať už pevnými, nebo otočnými stěnami.

Záleží také na povrchové úpravě

Povrchové úpravy skla mají jedinou, avšak o to důležitější funkci – zajistit nižší míru usazování nečistot, primárně vodního kamene. Úpravy některých výrobců můžeme považovat za trvalé, jiné za dočasné a někteří výrobci nenabízejí žádnou úpravu skla. Nejdelší výdrž povrchové úpravy deklaruje Huppe, kde se mluví o celoživotní výdrži (samozřejmě, vztahovanou na životnost sprchového koutu na úrovni 10 – 15 let). Přibližně poloviční výdrž nabízí konkurenční Sanswiss v rozmezí od 5 – 7 let. Mezi nejznámější, avšak už jen dočasné, úpravy patří Antiplaque od Ravaku. Zde výrobce deklaruje výdrž do 6 měsíců s nutností obnovy každé cca 3 měsíce. Na podobných úrovních jsou i všechny ostatní povrchové úpravy jiných výrobců, proto, je-li pro vás tato vlastnost důležitá či dokonce klíčová, určitě doporučuji Huppe nebo Sanswiss.

Kolik stěn je třeba vyzdět?

Často s klienty řešíme, kolik stěn vlastně vyzdět. Nejběžnější to jsou dvě nebo tři stěny, tedy umístění sprchového prostoru/koutu do rohu nebo do niky. V rohu musíte vyplnit skleněnými částmi dvě stěny, při nice řešíte jen jeden rozměr, a tedy dveře do niky.

K čemu je dobré zdít další stěnu, když ji jednoduše můžu nahradit sklem? Nejčastějším důvodem je určité oddělení sprchového prostoru, resp. rozčlenění koupelny na dvě nebo více částí. Zvláštní smysl to má v případě, že se v koupelně nachází i WC. Vyzděním stěny na sprchovém koutě vytváříme určitou psychologickou bariéru a usnadňujeme používání koupelny více osobám současně. Zděná stěna je jednoduše vždy více než matné či jakkoli neprůhledné sklo.


Přečtěte si i jiné články z našeho blogu

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové žlaby

V minulém díle tohoto seriálu jsme si představili možnosti při výběru sprchové vaničky, dnes se blíže podíváme na sprchové žlaby, jejich typy, výhody…

Číst dál

​4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové vaničky

Rozhodujete se zda zvolit vanu nebo sprchový kout? Pokud padne volba právě na kout, vynoří se vám několik dalších otázek, kterým se budeme věnovat v…

Číst dál

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout - Jaký má mít tvar?

Pokud jste si již vybrali mezi sprchovými vaničkami a žlaby, pokračujeme ve výběru tvaru. Jaký kout tedy vybrat? Čtvercový, obdélníkový, čtvrtkruhový…

Číst dál

Vybíráme Geberit nebo jako na závěsné WC

Kombifix? Duofix? Zda jádrofix? V praxi běžná označení, pro laika úplný hokej. Pojďme si po pořádku rozměnit na drobné, co potřebujete před montáží…

Číst dál
Nahoru