Nakupte za 60 € a dopravu máte zadarma

MENU
  • 8 - 16

    +421 905 237 618

  • 8 - 16
  • 8 - 16
8 - 16
  • +421 905 237 618

Košík je prázdný

Sdílejte

​4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové vaničky

​4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové vaničky

4.11.2019

​4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové vaničky

4.11.2019

Stavíte dům nebo vás čeká rekonstrukce koupelny a vy se rozhodujete zda zvolit vanu nebo sprchový kout? Většina koupelen prostě nepojme obě tyto dominanty a je nutno se rozhodnout. Pokud padne volba právě na sprchový kout, nejde zdaleka o poslední důležité rozhodnutí. Vynoří se vám několik dalších otázek, kterým se postupně budeme věnovat v tomto seriálu:

  • Sprchová vanička nebo sprchový žlab? Co je pro mě lepší?
  • Jaký tvar sprchového koutu zvolit? Čtvercový, čtvrtkruhový, pětiúhelníkový nebo obdélníkový?
  • Posuvný, pantový či sklápěcí mechanismus? A jak je to s povrchovými úpravami?
  • Vyzdět dvě nebo tři stěny? Nebo ho opřít k rovné stěně?

Všechny tyto body si detailně rozebereme z hlediska výhod a nevýhod, různých úskalí a možností, ale zejména proto, abyste zvolili to správné řešení pro vás.

Sprchové vaničky

Pojďme si nejprve posvítit na sprchové vaničky. Existuje jich několik typů, nejdůležitějším rozdílem je materiálová podstata a podle materiálu můžeme vaničky dělit následovně:

Akrylátové sprchové vaničky

Skládají se z několika milimetrové vrstvy akrylátu (obvykle 4 – 5 mm), který je zpevněn také několika milimetrovou vrstvou sklolaminátu a často i dřevotřískou. Akrylát je nositelem barevné stálosti, lesku/hladkého povrchu, jakož i určité (i když vzhledem k plastové podstatě omezené) tvrdosti. Sklolaminát zajišťuje pevnost a pružnost, jelikož samotný akrylát je poměrně křehký, a bez pomoci dalšího materiálu by se velmi snadno prolomil i ve 2–3násobné tloušťce. Třeba mu dodat pružnost, což zajišťuje právě vrstva sklolaminátu. Třetí částí „sendviče“ je dřevotříska nebo překližka, která je v několikamilimetrové tloušťce zalaminována na většinu spodní plochy. Takto se zajistí co nejvyšší pocit tuhosti a minimalizace průhybu při vstupu do vaničky.

Vaničky z tvrzeného polymeru

SMC vaničky jsou produkty z jednoho materiálu – tvrzeného polymeru. Tvrzený polymer v sobě spojuje pevnost kompozitní vaničky, jako je například akrylátová, s podobnou
povrchovou tvrdostí i teplotou materiálu. Z pohledu koncového uživatele se SMC vaničky nijak významně neodlišují od akrylátových vaniček. Dokonce i cenově jsou obvykle
postaveny velmi podobně. Jedinou výhodou může být lepší úroveň recyklace, jelikož se jedná o kompaktní výlisek z jednoho materiálu. SMC vaničky zpravidla umožňují snadnou instalaci na nožičky do předdefinovaných závitů integrovaných přímo ve vaničce, stejně jako modely z litého mramoru. Pevnost samotného materiálu je zvýšena vymačkanou
strukturou ze spodní strany.

Mramorové vaničky

Největší výhodou litého mramoru je pevnost. Z materiálové podstaty se jedná o povrchovou vrstvu nejčastěji z tzv. Gelcoatu, což je obchodní název polyesterové barvy a druhé, nosné části – směsi kameninové drtě s polyesterovou pryskyřicí. Gelcoatová vrstva bývá obvykle v tloušťce méně než 1 mm, zbylé 1 – 3 cm tvoří již zmiňovaná směs litého mramoru. Poměr drceného kamene a polyesterové pryskyřice bývá obvykle v rozsahu 70/30 – 75/25 ve prospěch kamene. Tvrdost, tedy odolnost povrchové vrstvy vůči škrábancům, je na úrovni akrylátu, pevnost ve smyslu odolnosti vůči průhybu je však nesrovnatelně vyšší. Lité vaničky zejména kvůli přítomnosti kamene nejsou pocitově tak teplé jako akrylát a cenově se obvykle pohybují o něco výše. Zákazníci po nich většinou sahají z důvodu předchozí špatné zkušenosti s akrylátovou vaničkou (prasknutí).

Keramické vaničky

Keramické sprchové vaničky představují strop v pevnosti, která je vyvážena větší tloušťkou vaničky (obvykle kolem 7 cm), pocitově studeným povrchem při vstupu do suché vaničky a také křehčím povrchem náchylnějším k odbití. Co je křehké, bývá obvykle tvrdé, proto se mohou pochlubit nesrovnatelně vyšší tvrdostí, tedy odolností vůči poškrábání. Z designového hlediska běžná keramika nedovoluje tak ostré hrany jako litý mramor, akrylát je někde mezi nimi s průměrným zaoblením.

Vaničky z plechu

Plechové vaničky jsou pocitově nejstudenější, vyznačují se však stejnou úrovní odolnosti vůči poškrábání jako keramické (smalt je obdoba glazury na keramice), avšak pružný charakter plechu zajišťuje vyšší odolnost vůči odbití. Vzhledem k procesu výroby lisováním není možné u kovových vaniček dosáhnout tak ideální, ostré hrany, jako je tomu například. u litého mramoru, který upřednostňujeme u výrazně kubicky navržených koupelen.

Jakou sprchovou vaničku tedy vybrat?

Často dostávám otázku, který materiál je nejkvalitnější. Moje odpověď zní: žádný. Každý má své výhody i nevýhody, pro rekapitulaci si prohlédněte následující tabulku a zvolte si ten nejlepší právě pro vás:

AkrylatSMC
Liaty mramorKeramikaSmaltovaný plech
Odolnost vůči poškrábánínízkánízkánízkávysokávysoká
Odolnost vůči odbitívyššívyššístřednínízkástřední
Odolnost vůči prolomenínízká/střednínízká/střednívysokávysokávysoká
Průhyb/pružnostvelkýstřednízanedbatelnýzanedbatelnýnízká
Pocitová teplotatepláteplámírně teplejšístudenávelmi studená
Barevná stáloststřednístřednínižšívysokávysoká
Designové možnostiprůměrnéprůměrnévýbornéslabéslabé

Z hlediska instalace není každá vanička vhodná do každé koupelny

Nízké, 3 – 4centimetrové modely položené přímo na zemi nebo exkluzivní vaničky zapuštěné přímo do podlahy jsou ideálem, ovšem takový „luxus“ si nemůže dovolit většina rekonstrukcí. Vždyť kam schováme sifon? Jen velmi málo bytových domů má skladbu podlahy s možností zasekání sifonu či jinou připravenost alespoň pro umístění nízké vaničky přímo na podlahu. V podobných případech přicházejí na řadu akrylátové nebo SMC vaničky o výšce 13 – 15 cm, případně jejich sestry z litého mramoru postavené na nožičky a obložené originálním sprchovým panelem. Ten zajišťuje kdykoli přístup k sifonu z důvodu kontroly nebo výměny bez demontáže vaničky a sprchového koutu a také jednotný ucelený vzhled celého produktu. Třetí možností je podezděná a obložená nízká vanička do výšky potřebné pro sifon. Keramické vaničky zpravidla nemají podobnou doplňkovou výbavu jako ty lité či akrylátové, proto je nelze umístit na nožičky a už vůbec ne doplnit je předním či bočním panelem.

V další části seriálu se dozvíte, jaká žlabová řešení známe, a na závěr porovnáme výhody a nevýhody žlabů a vaniček.


Přečtěte si i jiné články z našeho blogu

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové žlaby

V minulém díle tohoto seriálu jsme si představili možnosti při výběru sprchové vaničky, dnes se blíže podíváme na sprchové žlaby, jejich typy, výhody…

Číst dál

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout - Jaký má mít tvar?

Pokud jste si již vybrali mezi sprchovými vaničkami a žlaby, pokračujeme ve výběru tvaru. Jaký kout tedy vybrat? Čtvercový, obdélníkový, čtvrtkruhový…

Číst dál

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Co brát ještě v úvahu

​V posledním díle seriálu se podíváme na možnosti otevíracího mechanismu, povrchové úpravy a věnovat se budeme i otázce, kolik stěn je třeba vyzdět.

Číst dál

Vybíráme Geberit nebo jako na závěsné WC

Kombifix? Duofix? Zda jádrofix? V praxi běžná označení, pro laika úplný hokej. Pojďme si po pořádku rozměnit na drobné, co potřebujete před montáží…

Číst dál
Nahoru