Nakupte za 60 € a dopravu máte zadarma

MENU
  • 8 - 16

    +421 905 237 618

  • 8 - 16
  • 8 - 16
8 - 16
  • +421 905 237 618

Košík je prázdný

Sdílejte

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové žlaby

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové žlaby

4.11.2019

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové žlaby

4.11.2019

V minulém díle tohoto seriálu jsme si představili možnosti při výběru sprchové vaničky, dnes se blíže podíváme na sprchové žlaby, jejich typy, výhody i omezení.

Žlaby můžeme dělit podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, také podle místa instalace v rámci sprchového prostoru, podle konstrukce ak tomu navazujícího finálního vzhledu či způsobu montáže. Za zmínku také stojí několik rozměrově upravitelných řešení oproti rozměrově pevným produktům.

Začínáme výběrem materiálu

Začněme tedy plastovými žlaby. Jedná se o nejlevnější, nejjednodušší řešení, které se často dodává už i s roštem (nerezovou mřížkou) v balení, a to za cenu, která je výrazně nižší než samotný nerezový žlab. Třeba říci, že jde o dlouhodobě bezproblémové produkty, ale také je třeba myslet na to, že plast prostě nevydrží tolik jako nerez. Nerezové žlaby snesou výrazně hrubší zacházení, proto se kromě domácností využívají i v potravinářském průmyslu či profesionálních kuchyních.

Kam se žlabem?

Pro mnohé z vás je ovšem výrazně důležitější samotná konstrukce žlabu, a to z důvodu jeho umístění. Pro umístění opravdu úplně ke stěně potřebujete produkty s horizontální a vertikální přírubou (límcem), tedy obruba by měla být ve tvaru písmene L. To splňují obvykle jen nerezové žlaby, při takovém požadavku proto musíte automaticky sahat po nerezu ve vyšších cenových kategoriích. Pokud vám stačí žlab odsazený několik cm od stěny s límcem horizontálním, tedy kolem celého žlabu, můžete sahat i po levnějším kompletu, plastovém žlabu s nerezovým roštem.

Konstrukce sprchového žlabu

Z hlediska konstrukce je důležité vyústění odtoku žlabu a jeho konstrukční výška. Vyústění bývá zpravidla dopředu (nebo dozadu v závislosti na otočení žlabu), všechna ostatní směřování přímo do země či podél žlabu jsou specifická a opravdu minimálně prodávaná i využívaná. Ale možná právě vy budete potřebovat některé z nich, proto je fajn o tom vědět.

Konstrukční výška žlabu

Možná si řeknete, že k čemu vám bude vysoký žlab, koupíte si raději nižší a máte hotovo. Není to docela tak. Výrobci nejčastěji nabízejí totožné produkty ve dvou výškách – standardní a snížené. Pokud si z prostorového hlediska můžete dovolit použít vyšší, určitě doporučuji. Zejména v novostavbách, kde je podlahová izolace, potěr a další složky podlahy a je opravdu dostatek místa pro jeho zabudování. Má to jeden prostý důvod - vyšší žlab má vyšší zápachovou uzávěru, tedy více vody v ní, a udrží zápach i několik týdnů. Pokud však bojujete s každým centimetrem a dáváte žlab velmi natěsno nebo až nad úroveň podlahy, tam samozřejmě doporučuji sáhnout po snížené verzi. Raději vstupovat denně do nižší vaničky a jednou za rok po delší dovolené pořádně vyvětrat než naopak.

Netradiční žlaby

Zatím jsme se bavili o standardních běžných žlabech, avšak jsou zde i méně tradiční řešení. Jejich výhoda spočívá v rozměrové přizpůsobitelnosti. Mluvíme o žlabech Geberit Cleanline a Viega Advantix Vario. Samozřejmě, za možnost upravit si žlab přesně na šířku sprchového prostoru si výrobci zeptají nějaké to euro navíc, ovšem v případě Geberitu dostáváte produkt s decentním vzhledem, výhodami nerezu a výbornými možnostmi údržby a v případě Viegy opravdu exkluzivní design.

Jak se tedy správně rozhodnout? Vybrat si žlab nebo vaničku?

Výhodou vaničky oproti žlabu je, že kupujete kompletní vyspádovanou jednodílnou plochu pro sprchování, ke které připojujete originální sifon s přesným utěsněním a napojením. Výhoda je ovšem i nevýhodou, a tedy určitý sprchový prostor, který je odlišný od zbytku koupelny, a obvykle i nějaká, menší či větší, výšková bariéra při vstupu do sprchového koutu. U žlabu máte naopak běžný bezbariérový vstup do sprchového prostoru, krásné, jednolitě vydlážděnou celou plochu koupelny (pokud se samozřejmě nerozhodnete sprchový kout vizuálně oddělit jinými obklady a dlažbou), avšak konečné provedení, jak estetické, tak funkční, je více závislé na spolehlivosti a znalostech vašeho mistra. Neboť na kvalitě hydroizolace a spádování, rozměrech spádovaného prostoru vhodných pro bezproblémové umístění standardního sprchového koutu lze pokazit výrazně více než při osazování vaničky. U vaničky musíte počítat také s přítomností silikonového tmelu nebo sady lišt, silikonu se však zcela nevyhnete ani při použití žlabu – bude přítomen při instalaci sprchového koutu.

Jak jsme již na začátku zmiňovali, naším cílem není jednoznačná odpověď na otázku, co je lepší. Právě naopak. Můžeme jen shrnout výhody a nevýhody jednotlivých řešení a poskytnout vám podklad pro rozhodnutí, se kterým budete spokojeni právě vy. Jako u každého tématu, určitě se vynoří otázky, které jsme nepokryli. Neváhejte se s nimi na nás obrátit ať už mailem, telefonicky nebo formou chatu na naší stránce.

V dalších částech seriálu se zaměříme na různé tvary sprchových koutů, jejich výhody i nevýhody.


Přečtěte si i jiné články z našeho blogu

​4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové vaničky

Rozhodujete se zda zvolit vanu nebo sprchový kout? Pokud padne volba právě na kout, vynoří se vám několik dalších otázek, kterým se budeme věnovat v…

Číst dál

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout - Jaký má mít tvar?

Pokud jste si již vybrali mezi sprchovými vaničkami a žlaby, pokračujeme ve výběru tvaru. Jaký kout tedy vybrat? Čtvercový, obdélníkový, čtvrtkruhový…

Číst dál

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Co brát ještě v úvahu

​V posledním díle seriálu se podíváme na možnosti otevíracího mechanismu, povrchové úpravy a věnovat se budeme i otázce, kolik stěn je třeba vyzdět.

Číst dál

Vybíráme Geberit nebo jako na závěsné WC

Kombifix? Duofix? Zda jádrofix? V praxi běžná označení, pro laika úplný hokej. Pojďme si po pořádku rozměnit na drobné, co potřebujete před montáží…

Číst dál
Nahoru