Nakupte za 60 € a dopravu máte zadarma

MENU
  • 8 - 16

    +421 905 237 618

  • 8 - 16
  • 8 - 16
8 - 16
  • +421 905 237 618

Košík je prázdný

Sdílejte

Povrchové úpravy – jak se nezbláznit z údržby koupelny

Povrchové úpravy – jak se nezbláznit z údržby koupelny

15.6.2020

Povrchové úpravy – jak se nezbláznit z údržby koupelny

15.6.2020

Každý z nás je jiný. Někdo preferuje maximální praktičnost, jiný nejnovější designové vychytávky a jsou i tací, kteří chtějí mít všechno najednou. Pojďme se spolu blíže podívat, jak to udělat, abychom měli pěknou koupelnu, ale nestali se jejím otrokem.

Největším nepřítelem koupelny, v našich končinách obzvlášť, je vodní kámen. Taktik boje s vodním kamenem může být několik. Na úrovni výběru produktů do koupelny saháme obvykle po dvou nejhlavnějších:

  • Volíme produkty s určitou povrchovou úpravou, která má zajistit méně usazování a snazší odstraňování vodního kamene.
  • Volíme produkty resp. provedení, na kterých je usazen vodní kámen minimálně viditelný nebo neviditelný.

Produkty s povrchovou úpravou – sprchové kouty, vany i obklady

Povrchovou úpravu, resp. možnost jejího doobjednání najdeme nejčastěji při keramice a sprchových koutech. Přítomná je však i u smaltovaných van (také keramický povrch) Kaldewei s obchodním označením Perlefekt či na obkladech a dlažbě Villeroy&Boch.

Kvalita povrchových úprav je také na různých úrovních, což je nejzřetelněji vidět u výrobců sprchových koutů. Lídr v této oblasti, Huppe, deklaruje životnost úpravy doživotně (vzhledem k životnosti koutu, tedy orientačně 10 – 15 let)
při správné údržbě, v případě Sanswissu se nejčastěji komunikuje trvanlivost 5 – 7 let. Naopak takový Ravak deklaruje trvanlivost jen cca. 6 měsíců s následným doporučeným obnovením každé cca. 3 měsíce.
Proč je v kvalitě/trvalosti
úpravy tak zásadní rozdíl? Důvodů může být několik. Nejdůležitější jsou však následující:

  • chemické složení aplikované úpravy,
  • způsob aplikace,
  • dodatečné zapékání nánosu/úpravy.

Specifika různých povrchových úprav

Chemické složení, resp. podstata látky, která se aplikuje, představuje pro každého výrobce výrobní tajemství, proto i z pozice odborného prodejce jen stěží něco vyhodnotíme jako lepší nebo horší složení. Způsob aplikace a také zapékání však mohou mnohé naznačit. Úplným základem je ruční nanášení na nový produkt. Za sofistikovanější lze označit ponořování skel do van s přípravkem před samotnou montáží (případ Ravaku) a hierarchicky i funkčně nejlepší je s následným zapékáním při správné teplotě (Huppe, Sanswiss a většina keramických produktů).

Zatím jsme se bavili jen o výhodách. Ale jako všechno, i povrchové úpravy mají obvykle své nevýhody či omezení. Až na výjimky jsou produkty s povrchovou úpravou dražší a vyžadují méně agresivní údržbu (tedy bez abrazivníchčistících prostředků a drsných hadrů či houbiček) a jemnou chemii. Při jejím nedodržení může dojít k částečné nebo úplné ztrátě vlastností úpravy a produkt se degraduje na úroveň modelu bez úpravy. Na závěr k povrchovýmú pravám ještě odpověď na jednu velmi častou otázku – povrchové úpravy nejsou viditelné a nezajišťují produktu jiný barevný odstín. Keramika je tedy stejně bílá s úpravou i bez ní.

Produkty se sníženou viditelností vodního kamene a nečistot

Začněme opět sprchovými kouty. Zde je před námi v zásadě jedno rozhodnutí – čiré nebo matné sklo. Pod matným rozumíme jakoukoli texturu od stékajících kapek, citrusové kůry (obyvkle zvané Grape) přes pískované sklo až po zrcadlové úpravy. Velmi častou otázkou je, zda se zmatnění nachází na obou stranách skla. Odpověď je ne. Pouze na vnější straně. Zajistí to neprůhlednost a zároveň zachová běžnou úroveň čistitelnosti z vnitřní strany.

Další možností je volba nechromového povrchu baterií. Poslední rok – dva to v koupelnovém průmyslu ožilo a většina výrobců začala nabízet barvy, imitace kovových povrchů a pod. Zajímavým může být např. u Hansgrohe
nebo Grohe provedení v imitaci nerez, na kterém se vodní kámen viuzálně téměř ztrácí. Specifickým místem jsou splachovací tlačítka. Geberit donedávna nabízel pouze běžná matná chromová tlačítka, ze kterých odstranit
otisky prstů bylo nadlidským úkolem. Novinkou letošního roku jsou modely s obchodním označením easy-to-clean, které ovšem patří do cenově vyšší kategorie.

Povrchy splachovacích tlačítek bez zanechávání otisků prstů naleznete např. u výrobce TECE.

Obecně doporučujeme do koupelny volit primárně světlejší odstíny dlažby i nábytku, na kterých je viditelnost vodního kamene nesrovnatelně nižší než na tmavých či nebodaj lesklých černých površích.

Přejeme vám při sestavování vaší nové koupelny šťastnou ruku, abyste si pobyt v ní jen užívali a nezdržovali se úklidem. ☺Vyhnete se tak pozdějšímu zklamání při běžném denním používání.


Přečtěte si i jiné články z našeho blogu

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové žlaby

V minulém díle tohoto seriálu jsme si představili možnosti při výběru sprchové vaničky, dnes se blíže podíváme na sprchové žlaby, jejich typy, výhody…

Číst dál

​4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové vaničky

Rozhodujete se zda zvolit vanu nebo sprchový kout? Pokud padne volba právě na kout, vynoří se vám několik dalších otázek, kterým se budeme věnovat v…

Číst dál

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout - Jaký má mít tvar?

Pokud jste si již vybrali mezi sprchovými vaničkami a žlaby, pokračujeme ve výběru tvaru. Jaký kout tedy vybrat? Čtvercový, obdélníkový, čtvrtkruhový…

Číst dál

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Co brát ještě v úvahu

​V posledním díle seriálu se podíváme na možnosti otevíracího mechanismu, povrchové úpravy a věnovat se budeme i otázce, kolik stěn je třeba vyzdět.

Číst dál
Nahoru