Nakupte za 60 € a dopravu máte zadarma

MENU
  • 8 - 16

    +421 905 237 618

  • 8 - 16
  • 8 - 16
8 - 16
  • +421 905 237 618

Košík je prázdný

Sdílejte

​Vana nebo sprchový kout? Pomůžeme v rozhodování

​Vana nebo sprchový kout? Pomůžeme v rozhodování

11.5.2021

​Vana nebo sprchový kout? Pomůžeme v rozhodování

11.5.2021

Je to i váš případ? Koupili jste byt v původním stavu, pouštíte se do kompletní předělávky, koupelnu nevyjímaje, a na řadu přišlo rozhodnutí - vana nebo sprchový kout? Která cesta bude ta správná? Podíváme se na několik argumentů v této debatě a ukážeme si, jaká „meziřešení“ a doplňující produkty existují v průniku těchto dvou světů.

Argumenty za vanu

Nebudeme zřejmě daleko od pravdy, dovolíme-li si tvrdit, že drtivá většina našich dnů začíná nebo končí sprchou. Ne příjemná, dlouhá a pohodlná koupel, ale rychlá a úsporná sprcha. Proč tedy ve většině koupelen stále dominuje vana? Víme o několika důvodech:

  • Stále doufáte, že alespoň čas od času si na vytouženou koupel vyhradíte půlhodinku a nechcete se této možnosti nadobro vzdát.
  • Koupat malé děti ve sprchovém koutě je opravdu fuška a pokud je doma máte i vy, vanu byste zřejmě ve svých koupelnových plánech neměli vynechat.
  • Stále méně z nás vyznává tradici vánočního kapra ve vaně, ale ve sprchovém koutě si určitě nezaplave.
  • Zavážit může i určitý zvyk nebo obava, zda vana nebude v domácnosti chybět pro předem nepředvídatelné účely, případně z hlediska pozdějšího prodeje byt

I sprchový kout má své výhody

Naopak, co nás láká na sprchovém koutě?

  • Vycházení ze sprchového prostoru je mnohem příjemnější a bezpečnější (zejména s přibývajícími léty).
  • Ušetřený prostor můžete využít například pro vysokou koupelnovou skříňku a získat tak navíc pěknou porci odkládacího prostoru.
  • Sprchování v „ochranné atmosféře“ za zavřenými sprchovými dveřmi, kde si užijete působení teplé vodní páry těsně kolem těla během celého sprchování.
  • Žádná voda na podlaze mimo sprchový kout (samozřejmě pokud zvolíte komplet uzavřené řešení).

Koupelnový kompromis

Tak jako ve všem ostatním, i tady do rozhodování vstupují výhody a nevýhody. Jistota vany oproti většinovému pohodlí vstupování a údržby sprchového koutu může mít i jiná řešení. V závislosti na zvolené vaně můžete šplouchající vodu dostat pod kontrolu použitím menší či většívanové zástěny. Ty jsou v nabídce od 60-70 cm až po celou délku vany, tedy od decentního dílčího překrytí až po „úplnou“ vodotěsnost.

Potřebujete-li šetřit místo v koupelně, a zároveň si nechat možnost napustit menší vaničku, řešením může být hluboká sprchová vanička na způsob Ravak Sabina. Kromě možnosti napuštění přibližně 18 centimetrů vody má vanička


také místo k sezení, což často zaujme zejména seniory se sníženou pohyblivostí.

Absolutním hybridem mezi vanou a sprchovým koutem je vana s odnímatelnými dvířky, která kombinuje všechny výhody vany s některými výhodami sprchového koutu. Umíte si tedy kdykoliv užít plnohodnotnou koupel ve vaně
a přitom ostatní dny si užívat téměř bezbariérového vstupu do sprchového prostoru překrytého sprchovou zástěnou.

A jak se rozhodnete vy? Napište nám svůj komentář na Facebooku, nebo se klidně zeptejte na detaily či možnosti jednotlivých řešení.


Přečtěte si i jiné články z našeho blogu

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové žlaby

V minulém díle tohoto seriálu jsme si představili možnosti při výběru sprchové vaničky, dnes se blíže podíváme na sprchové žlaby, jejich typy, výhody…

Číst dál

​4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové vaničky

Rozhodujete se zda zvolit vanu nebo sprchový kout? Pokud padne volba právě na kout, vynoří se vám několik dalších otázek, kterým se budeme věnovat v…

Číst dál

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout - Jaký má mít tvar?

Pokud jste si již vybrali mezi sprchovými vaničkami a žlaby, pokračujeme ve výběru tvaru. Jaký kout tedy vybrat? Čtvercový, obdélníkový, čtvrtkruhový…

Číst dál

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Co brát ještě v úvahu

​V posledním díle seriálu se podíváme na možnosti otevíracího mechanismu, povrchové úpravy a věnovat se budeme i otázce, kolik stěn je třeba vyzdět.

Číst dál
Nahoru