Nakupte za 60 € a dopravu máte zadarma

MENU
  • 8 - 16

    +421 905 237 618

  • 8 - 16
  • 8 - 16
8 - 16
  • +421 905 237 618

Košík je prázdný

Sdílejte

Vodovodní baterie – podle čeho vybírat

Vodovodní baterie – podle čeho vybírat

8.10.2020

Vodovodní baterie – podle čeho vybírat

8.10.2020

Jedním z nejdůležitějších komponentu budoucí koupelny jsou nepochybně vodovodní baterie. Plní jak funkční, tak designovou roli, a proto jejich správný výběr nemusí být vůbec jednoduchý. Možností na trhu je nepočítaně, pojďme se podívat na opěrné body při výběru co nejvhodnějších produktů.

Design na prvním místě

Design vybíráme obvykle na základě umyvadlových baterií. Mají být hranaté, zaoblené nebo něco mezi? To závisí na celkovém pojetí koupelny, míře hranatosti umyvadla, WC mísy, nábytku a pod. Otázkou může být i tvar páky, subtilní nebo masivní provedení těla baterie. Na trhu je dostatek výsostně hranatých produktů. Grohe Eurocube nebo Hansgrohe Metropol, či naopak výsostně obloukové série jako Talis S od Hansgrohe nebo Grohe Essence New.

Důležitý je i správný rozměr baterie

Z technické stránky musíme hledět na vhodný rozměr tak, aby výsledný proud vody z baterie směřoval co nejblíže k výpusti/odtoku. Ve fázi výběru je proto třeba si všímat délky výtokové části a zároveň uhel, pod kterým proud z baterie vychází. Tyto dva údaje ovlivňují (při větších úhlech i síla proudu) místo dopadu vody, a tím pádem determinují komfort mytí rukou.

Příliš krátká baterie znamená nekomfortní mytí se stísněným pocitem, příliš dlouhá či velký úhel na menším umyvadle způsobí vyšplechování vody při silnějším proudu. Mezi nejprodávanější modely vhodné ke standardním plnohodnotným umyvadlům patří Hansgrohe Logis 100 s výškou perlátoru 93 mm, délkou výtokové části 108 mm a relativně velkým úhlem odklonu perlátoru od svislé osy 33°.

Nástěnné baterie

Podobné parametry je nutno zohlednit i u nástěnných/podomítkových umyvadlových baterií, kde se lze obvykle pohrát i s výškou osazení baterie a se vzdáleností umyvadla od stěny. Tyto baterie se nejčastěji kombinují s umyvadly na desku misovitého charakteru, proto i jejich umístnění na desce může často pomoci k dokonalé ergonomii. K umyvadlům na desku se používá také třetí typ baterií, tedy stojánkové vysoké baterie. Zde opět závisí potřebná délka výtoku na velikosti umyvadla a na požadované vzdálenosti baterie od umyvadla. Čím větší je deska, a tím pádem větší vzdálenost mezi stěnou, baterií a umyvadlem, tím snazší je i údržba

Specifika baterií do sprchy a vany

Nejčastější, a samozřejmě také logický, přístup k výběru sprchové či vanové baterie je volba modelu ze série totožné s tou, pro kterou jsme se rozhodli v případě umyvadla. Zvolíte-li si do vany či sprchy pákovou baterii, není to problém. Pokud ovšem nechcete jinou než termostatickou, musíte se smířit s designovým kompromisem. Technicky a funkčně je totiž termostatická baterienaprosto odlišná od pákové, proto i její výsledný tvar a ovládání je odlišné. To znemožňuje ve většině případů přizpůsobit design termostatické baterie sérii pákových baterií, a proto je třeba je vnímat jako samostatný produkt s nekonfliktním neutrálním designem.

Sprchové baterie

Z technického hlediska ve sprše řešíme zejména výšku osazení baterie pro dosažení co nejlepšího komfortu ovládání, ale také její umístění, abychom ze sprchového prostoru co nejvíc vytěžili. Nikdo se přece nechce ve sprše při otáčení o baterii tlouct, na druhé straně ani bojovat s ovládáním baterie „nalepené“ na boční stěně. Výškově tedy sprchovou baterii obvykle osazujeme cca 125 cm od podlahy, resp. nášlapné plochy vaničky. Výšce osazení baterie a výšce uživatelů následně přizpůsobujeme délku hadice (125, 150, 160, 175 nebo 200 cm) tak, aby bylo možné pohodlné sprchování hlavy.

Vanové baterie

Vanovou baterii umistňujeme obvykle cca 10-15 cm nad vrchní hranu vany, aby voda nepadala zbytečně z velké výšky a nevyšplechovala ven. Důležitější je však umístění baterie po obvodu vany. Určitě nechceme, aby překážela v oblasti hlavy při koupání - z tohoto hlediska by bylo vhodné umístit ji v okolí místa pro nohy. Tam však bývá obvykle odtok, a tím pádem vhodné místo pro sprchování. Baterie však musí být po ruce, proto se u klasických van doporučuje umístění baterie na střed delší strany. Pokud plánujete použít na vanu i vanovou zástěnu, je třeba zvážit i možnou kolizi s baterií při jejím otevírání a podle toho umístění baterie korigovat. Doufáme, že jste si také pomocí našich tipů vybrali vodovodní baterie, které budou ladit s vaší koupelnou a velmi dlouho dobře sloužit. Pokud vybíráte i další koupelnové prvky, více užitečných informací naleznete například i v článcích:

Vybíráme Geberit nebo jako na závěsné WC

Koupelnový radiátor – Aby vám a vašim ručníkům nebyla zima

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové vaničky


Přečtěte si i jiné články z našeho blogu

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové žlaby

V minulém díle tohoto seriálu jsme si představili možnosti při výběru sprchové vaničky, dnes se blíže podíváme na sprchové žlaby, jejich typy, výhody…

Číst dál

​4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové vaničky

Rozhodujete se zda zvolit vanu nebo sprchový kout? Pokud padne volba právě na kout, vynoří se vám několik dalších otázek, kterým se budeme věnovat v…

Číst dál

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout - Jaký má mít tvar?

Pokud jste si již vybrali mezi sprchovými vaničkami a žlaby, pokračujeme ve výběru tvaru. Jaký kout tedy vybrat? Čtvercový, obdélníkový, čtvrtkruhový…

Číst dál

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Co brát ještě v úvahu

​V posledním díle seriálu se podíváme na možnosti otevíracího mechanismu, povrchové úpravy a věnovat se budeme i otázce, kolik stěn je třeba vyzdět.

Číst dál
Nahoru