Nakupte za 60 € a dopravu máte zadarma

MENU
  • 8 - 16

    +421 905 237 618

  • 8 - 16
  • 8 - 16
8 - 16
  • +421 905 237 618

Košík je prázdný

Sdílejte

Vybíráme Geberit nebo jako na závěsné WC

Vybíráme Geberit nebo jako na závěsné WC

2.3.2020

Vybíráme Geberit nebo jako na závěsné WC

2.3.2020

Kombifix? Duofix? Zda jádrofix? V praxi běžná označení, pro laika úplný hokej. Pojďme si po pořádku rozměnit na drobné, co potřebujete právě Vy před montáží závěsného WC. Uvedené názvy napovídají způsob fixace podomítkového modulu, tedy způsob jeho montáže

Upevnění závěsného WC

Kombifix se upevňuje kombinovaně, tedy i šrouby do zdi, i podezděním/obezděním. Fixace do zdi je samozřejmě důležitější, jedná se o nosné upevnění.











Duofix je modul určený k tzv. suchou instalaci, tedy výlučně šrouby do zadní stěny a podlahy. Výhoda modulu Duofix spočívá v rychlejší montáži, kde se upevní na 4 šrouby a může se obložit např. sádrokartonem. Vynecháte tak mokré procesy s potřebným schnutím a čekáním na vytvrzení. I proto se jedná o nejžádanější způsob instalace.

Jadrofix, jak název napovídá, je určen k instalaci při předělávce bytového jádra. Většina bytovek má totiž stupačky právě za WC, kde absentuje dostatečně pevná zděná stěna – tedy element, do kterého bychom v prvním či druhém případě upevňovali kombifix nebo duofix. Jadrofix je tedy modifikovaný duofix uzpůsobený k upevnění do podlahy a do bočních stěn. Plnohodnotně tedy řeší problém neexistující zadní pevné stěny a umožňuje zákazníkům namontovat závěsné WC.

Co ještě Geberit dokáže?

Způsob upevnění máme vyřešen, rozhodli jsme se pro jednu z uvedených možností, ale výrobci pro nás mají připravenou daleko širší nabídku, než jen 3 modely. Tak se přece kupovala Škodovka před 30 a více lety. Na výběr máte například odsávání zápachu z mísy (a to dokonce 2 způsoby), nižší (nebo dokonce nejnižší) modul velmi vhodný a často používaný do podkroví s nízko vyzděnou stěnou, tenký podomítkový systém pro krátké WC, kde se každý ušetřený centimetr počítá nebo úzký modul, pokud jakékoli překážky neumožňují sáhnout po standardním modelu.

Moduly s odsáváním

Nejoblíbenější ze zmíněných specialit jsou podomítkové moduly s odsáváním zápachu. Jedná se o odsávání zápachu přímo z WC mísy přes troubu, kterou v případě zatlačení tlačítka vtéká splachovací voda do WC mísy. Ve zbývajícím čase mimo splachovací moment je využívána k odtahu zápachu. I tady je však více přístupů, ne jen jeden.

Pojďme se tedy na ně blíže podívat. Prvním způsobem je odsávání zápachu pryč z místnosti. Zde může být zápach odveden běžným WC ventilátorem do prostoru stupaček, ven z domova nebo např. WC. na ventilační okruh rekuperačního větrání. Jedná se tedy o velmi variabilní řešení s možností využití téměř v každém WC. Pro tento způsob odvětrání jsou přizpůsobeny modely s kódovým označením 111.367.00.5 (duofix) nebo 110.367.00.5 (kombifix). Musím však podotknout, že vzhledem k jiným požadavkům každého jednoho prostoru se řešení týká jen samotného modulu, který má ventilační odbočku na trubce, vše ostatní už musíte vyřešit mimo originální příslušenství výrobce.

Druhým a letos inovovaným řešením je odsávání s filtrací zapáchajícího vzduchu přes uhlíkový filtr. Jedná se o variantu s výrazně nižšími požadavky na stavební přípravu, jelikož jediné potřebné oproti běžnému modulu je dovedení elektřiny do prostoru Geberitu. Jak bylo výše uvedeno, tento způsob přešel do této sezóny inovací, vypadl speciální modul přizpůsobený na odsávání s filtrací a výrobce celý způsob vymyslel tak důvtipně, že můžete, přímo až musíte použít standardní podomítkový modul (např. 111.300.00.5 nebo 110.302.00.5 či jadrofix 111.355.00.5). Jedinou podmínkou je tedy elektrická příprava ve správném místě Geberitu a zbytek již zařídí originální balíky produktů. Jedná se o 2 potřebné produkty:

  • Geberit Duofresh modul
  • Síťový zdroj pro modul

Duofresh Samotný Duofresh modul může být v provedení s manuálním nebo automatickým (senzorovým) spouštěním odvětrávání, které se spouští při zaznamenání objektu v blízkosti tlačítka – člověka sedícího na WC.

Volba splachovacího tlačítka

Systém bychom tedy měli vybrán, ale potřebujeme ještě tlačítko. Zde nás opět čekají 2 úrovně volby, ve kterých musíme řešit:

  • Kompatibilitu
  • Design/cenu

Kompatibilita se na úrovni Geberitu větví na 3 skupiny nádržek (integrovaných v modulech), a to na:

  • Sigmu
  • Deltu
  • Omegu

Ke každé řadě pasují vždy výlučně stejně nazvaná tlačítka. Pokud již máte osazen podomítkový modul, nemáte na výběr a musíte jít důsledně podle kompatibility. Pokud volíte teprve modul, při běžných požadavcích máte na výběr mezi levnější a zastaralejší Deltou (tzv. Duofix Basic) a novější pokrokovější Sigmou. Výhodou Sigmy je také širší výběr tlačítek od základních přes designově velmi pohledné modely k pneumatickým až na vrchol nabídky s elektronickým ovládáním. Omega má smysl jen v případě výškových omezení, jde o menšinovou záležitost, čemuž odpovídá i vyšší cena jak modulů, tak dizanově srovnatelných tlačítek se Sigmou.

Doporučené doplňky k závěsnému WC

Ke Kombifixu či Jadrofixu nenabízí výrobce žádné další originální příslušenství, ke kombifixu je ovšem velmi vhodná upevňovací sada do zadní stěny s kódovým označením 111.815.00.1. Při upevňování závěsné WC mísy určitě doporučuji protihlukovou podložku 156.050.00.1, která umožní plynulé dávkování síly při upevňování WC mísy ke stěně bez poškození keramiky a také zamezí pazvukům při případných mikropohybech mísy způsobených vzájemným třením mezi WC mísou a obkladem. Zajímavým doplňkem je dávkovač pro vhazování osvěžovací tyčinky, který je dostupný pro série Sigma a Omega. Zejména u Rimless (nebo Rimoff či Rimfree nebo jakýchkoli jiných názvů WC mís s otevřeným oplachovým kruhem) Vám padne vhod jiné řešení osvěžení než běžné závěsné držáčky na okraj mísy.


Přečtěte si i jiné články z našeho blogu

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové žlaby

V minulém díle tohoto seriálu jsme si představili možnosti při výběru sprchové vaničky, dnes se blíže podíváme na sprchové žlaby, jejich typy, výhody…

Číst dál

​4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Sprchové vaničky

Rozhodujete se zda zvolit vanu nebo sprchový kout? Pokud padne volba právě na kout, vynoří se vám několik dalších otázek, kterým se budeme věnovat v…

Číst dál

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout - Jaký má mít tvar?

Pokud jste si již vybrali mezi sprchovými vaničkami a žlaby, pokračujeme ve výběru tvaru. Jaký kout tedy vybrat? Čtvercový, obdélníkový, čtvrtkruhový…

Číst dál

4 kroky, jak správně vybrat sprchový kout – Co brát ještě v úvahu

​V posledním díle seriálu se podíváme na možnosti otevíracího mechanismu, povrchové úpravy a věnovat se budeme i otázce, kolik stěn je třeba vyzdět.

Číst dál
Nahoru